SYDNEY - De Australische fabrikant van surfkleding Billabong staat investeringsmaatschappij Sycamore Partners toe om een boekenonderzoek te verrichten.

Dat werd maandag bekendgemaakt. Sycamore deed onlangs een bod op het bedrijf ter waarde van 527 miljoen Australische dollar (554,3 miljoen euro).

Sycamore en Paul Naude, die leiding geeft aan de Amerikaanse divisie van Billabong, bieden 1,10 dollar per aandeel in contanten.

Halverwege 2007 had het bedrijf nog een marktwaarde van 3,8 miljard dollar en in juli van dit jaar wilde de Amerikaanse investeerder TPG nog 1,45 dollar per aandeel bieden. TPG trok echter na 3 maanden zijn bod in zonder daarvoor een reden te geven.

Dumpprijzen

Billabong werd een overnameprooi nadat het bedrijf zijn nieuwe collectie tegen dumpprijzen verkocht om schulden af te lossen. Daarnaast werden winkels gesloten en werknemers ontslagen.

Bovendien boekte het bedrijf een fors verlies door dalende consumentenuitgaven. Het boekenonderzoek van Sycamore zal naar verwachting zo'n 6 weken duren. De raad van bestuur benadrukte dat het boekenonderzoek geen garantie is voor een definitieve overname.