AMSTERDAM - Het Amerikaanse Nasdaq OMX neemt een flink belang in The Order Machine (TOM), de optiebeurs van online broker BinckBank en handelshuis Optiver. Dat werd dinsdag bekendgemaakt zonder het afgeven van financiële details.

Beursbedrijf Nasdaq OMX neemt in eerste instantie een belang van 25 procent, maar heeft in de toekomst de mogelijkheid om dat uit te breiden naar een meerderheidsdeelneming van 50,1 procent.

TOM is een concurrent van de Amsterdamse optiebeurs van NYSE Euronext. Het mikt op een marktaandeel op de Nederlandse optiemarkt, met bestaande klanten, van 30 tot 40 procent in 2013.

Ook wil het bedrijf groeien in Europa. De deal moet nog worden goedgekeurd door de relevante toezichthouders.

Goed nieuws

Het belang dat Nasdaq neemt in The Order Machine (TOM) is goed nieuws voor BinckBank. Dat stelde analist Tom Muller van Theodoor Gilissen in een reactie.

''Het is een goede zaak dat er een nieuwe partner in TOM zit'', aldus Muller. Dat is een positieve ontwikkeling voor Binck, Nasdaq is een forse partij, zo gaf hij aan.

The Order Machine (TOM) is de optiebeurs van online broker BinckBank en handelshuis Optiver. Nasdaq neemt een belang van 25 procent met de optie om dat uit te breiden naar een meerderheidsbelang van 50,1 procent.

Financiële details van de deal werden niet gegeven, maar analist Muller schat dat het om ''een paar miljoen'' gaat. ''Het zijn waarschijnlijk geen tientallen miljoenen'', zo dacht hij.