AMSTERDAM - De Amerikaanse verzekeraar American International Group (AIG) heeft zijn afdeling voor het leasen van vliegtuigen (ILFC) voor ruim 80 procent verkocht aan een groep Chinese investeerders.

Dit meldt persbureau Reuters maandag.

Met de Chinese investering in het noodlijdende verzekeringsconcern is zo'n 4,09 miljard euro gemoeid. Verder is een optie vastgelegd waarin de Aziatische investeerders later hun belang nog met 9,9 procent kunnen uitbreiden.

In beurswaarde gaat het om de grootste deal ooit tussen de Verenigde Staten en Amerika. Toezichthouders moeten de overeenkomst nog wel goedkeuren.

De Chinese investeerdersgroep wordt geleid door belegger Weng Xianding, voorzitter van New China Trust. Ook China Aviation Industrial Fund en P3 Investments behoren tot de investeerdersgroep.

ILFC

AIG-dochter ILFC heeft beschikking over meer dan 1000 vliegtuigen en heeft met zo'n 200 vliegtuigmaatschappijen in 80 landen een contract lopen.

AIG, nog steeds de grootste verzekeraar in de wereld, wil zich meer gaan focussen op de verzekeringsactiviteiten, zo laat directeur Robert Benmosche weten. Als gevolg van de economische crisis leed AIG een recordverlies en kreeg in 2008 zelfs financiële hulp van de Amerikaanse regering.