ROTTERDAM - Vopak wil in 2016 een bedrijfsresultaat (ebitda) van 1 miljard euro realiseren. Deze ambitie spreekt het bedrijf vrijdag uit tijdens de Capital Markets Day.

Vopak denkt dit doel te kunnen halen op grond van de huidige projecten in aanbouw en de potentiële mogelijkheden voor verdere uitbreiding van het terminalnetwerk. Er zullen wel ''additionele winstgevende projecten'' moeten worden goedgekeurd en uitgevoerd.

Het bedrijf verwacht dat alle huidige projecten in aanbouw 4,9 miljoen cbm aan opslagcapaciteit zullen toevoegen aan de bestaande opslagcapaciteit van bijna 30 miljoen in de jaren tot en met 2015.

Afgelopen augustus liet het bedrijf weten dat het de doelstelling van een ebitda van 725 tot 800 miljoen euro waarschijnlijk dit jaar zal halen.

Strategische ontwikkelingen

Vopak spreekt de financiële wereld vrijdag bij over een aantal strategische ontwikkelingen en over de markten voor onder meer olie, gas, biobrandstoffen, plantaardige oliën en chemicaliën.

Het bedrijf zegt goed gepositioneerd te zijn om verder te bouwen op de trends in de energie- en chemiesector, maar blijft ook ''de gevolgen van de economische onrust nauwlettend in de gaten houden''.

Kwaliteitsfonds

Vopak blijft volgens Rabo een van de 'kwaliteitsfondsen' in de Nederlandse aandelenhandel. Maar met een koers van boven de 55 euro per aandeel ziet de bank weinig opwaarts potentieel.

Beleggers zien Vopak op dit moment mogelijk ook als een alternatief voor obligaties, denkt de bank. Het zal voor het bedrijf ook moeilijk zijn om de verwachtingen voor de resultaten in de komende tijd te overtreffen, omdat daar al veel groei in verwerkt zit.

Rabo hanteert een hold-advies voor Vopak met een koersdoel van 47,50 per aandeel. Rond 9.15 uur noteerde Vopak 0,3 procent hoger op 57,46 euro.