Consumentenbond overweegt claim tegen Philips

AMSTERDAM - De Consumentenbond wil dat Philips kopers van televisies schadeloos stelt. De consumenten zouden gedupeerd zijn door een kartel van beeldschermproducenten waar ook Philips deel van uitmaakte.

Philips kreeg woensdag een boete van vijfhonderd miljoen euro opgelegd. De bond is nu aan het onderzoeken of ze een claim in kan dienen.

De Consumentenbond wil eerst met Philips in gesprek in de hoop dat het bedrijf zelf overgaat tot een compensatieregeling. Als de elektronicaproducent dat niet doet, stapt de bond mogelijk naar de rechter.

Philips zegt nog niets te hebben gehoord van de Consumentenbond. Het bedrijf wacht het verzoek af, laat een woordvoerder weten. Philips kan nog weinig zeggen over de zaak, onder meer omdat het bedrijf in beroep gaat tegen de boete die de EC heeft opgelegd.

Afgeknepen

De Europese Commissie deelde woensdag voor 1,47 miljard euro aan boetes uit aan de deelnemers van een kartel van beeldbuisproducenten.

Zij zouden onder andere prijsafspraken hebben gemaakt en de productie hebben afgeknepen, waardoor consumenten te veel betaalden. Eurocommissaris Joaquin Almunia stelde woensdag dat het kartel ‘alle kenmerken vertoont van verstorende en verboden invloeden op de marktwerking’.

Collectieve rechtszaak

De boete van Philips komt neer op 509 miljoen euro, waarvan 196 miljoen euro door een joint venture die Philips had met LG. Met de opkomst van platte schermen verdwenen de beeldbuizen geleidelijk van de markt.

De Consumentenbond hoopt dat het in Nederland mogelijk wordt om bij de rechter een vergoeding voor alle klanten te krijgen. Op dit moment is een dergelijke collectieve rechtszaak nog niet mogelijk. Vorig jaar stemde de Tweede Kamer wel in met een motie die dit mogelijk moet maken.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie