NEW YORK - Beleggers op de Amerikaanse effectenbeurzen waren donderdag licht optimistisch gestemd.

Ze hopen op een snelle oplossing voor de voortslepende begrotingsruzie in Washington. Het aandeel Apple herstelde weer iets van de forse koersval van een dag eerder.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 39,55 punten (0,3 procent) hoger op 13.074,04 punten. De brede S&P 500 steeg 4,66 punten (0,3 procent) tot 1413,94 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 15,57 punten (0,5 procent) tot 2989,27 punten.

Hoopvol

Beleggers waren enigszins hoopvol door opmerkingen van de Amerikaanse president Barack Obama. Hij stelde dat er binnen een week een akkoord kan worden gesloten over een nieuwe begroting om de gevreesde 'fiscal cliff' te voorkomen. De Republikeinen moeten dan wel accepteren dat de belastingen voor de rijken omhooggaan.

Mogelijk wil de Amerikaanse Senaat donderdag met wetgeving instemmen die Obama de bevoegdheid geeft om de federale leencapaciteit van de Verenigde Staten te vergroten, zonder dat het Congres instemt.

Apple

Apple won 1,6 procent. Volgens onderzoeksbureau IDC is de iPhone-maker op de belangrijke Chinese telecommarkt naar de zesde plaats gezakt door hevige concurrentie van Chinese merken. Woensdag zakte de aandelenkoers van Apple daardoor nog 6,4 procent. Dat was het grootste dagverlies in bijna 4 jaar.

Chipbedrijf Broadcom klom 3,1 procent. Het concern scherpte zijn omzetverwachting voor het vierde kwartaal naar boven aan. Ook andere technologiefondsen gingen omhoog. Zo steeg Intel 1,6 procent en was het fonds daarmee de sterkste stijger in de Dow. IBM ging 0,6 procent omhoog.

Garmin

De producent van navigatieapparatuur Garmin, concurrent van TomTom, won 5,7 procent. Het bedrijf wordt na het slot van de handel op 11 december toegevoegd aan de S&P 500. Garmin vervangt R.R. Donnelley & Sons.

De euro noteerde 1,2969 dollar, tegen 1,2966 dollar aan het eind van de Europese beurshandel. Woensdag was de Europese munt nog 1,3075 dollar waard.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,7 procent tot 86,39 dollar per vat. Brentolie werd ook 1,7 procent goedkoper. De olieprijzen stonden onder druk zorgen over de Europese economie.