PARIJS - Het akkoord tussen de Franse overheid en ArcelorMittal over de hoogovens van het bedrijf in Florange kwam donderdag in onrustig vaarwater.

Het bedrijf schrapte zijn inschrijving voor een project waarvan Parijs hoopte dat het voldoende werk voor Florange zou opleveren.

Parijs en het staalconcern lagen maanden met elkaar in de clinch. ArcelorMittal wilde Florange sluiten omdat de fabriek onrendabel was geworden.

Parijs wilde per se de banen van 2000 werknemers behouden. Afgelopen vrijdag kwam het tot een akkoord waarbij het staalconcern toezegde de komende 5 jaar 180 miljoen euro te investeren.

ArcelorMittal en de Franse premier Jean-Marc Ayrault zeiden dat het intrekken van de inschrijving niet betekent dat Florange definitief buiten het project valt. Volgens ArcelorMittal is deelname aan het zogeheten UCLOS-project technisch niet haalbaar.

Het akkoord van afgelopen vrijdag is volgens Ayrault niet in gevaar. Vakbonden en lokale politici reageerden echter woedend. "We zijn opgelicht, het zijn leugenaars'', aldus Michel Liegbott (Socialistische Partij). "Ze hadden een jaar geleden moeten zeggen wat ze nu zeggen.''