LONDEN - Deutsche Bank heeft tijdens de financiële crisis circa 12 miljard dollar, zo'n 9 miljard euro, aan verliezen niet gerapporteerd. Daardoor vermeed de bank dat het gered moest worden door de overheid.

Dat zeggen drie voormalige medewerkers van de bank in een klacht bij de Amerikaanse financiële toezichthouders, zo meldde de krant Financial Times.

Volgens de ex-werknemers heeft Deutsche Bank verzuimd om een partij derivaten als verliesgevend op te geven, terwijl dat wel had gemoeten. Daardoor leek de kapitaalpositie van de bank beter dan in werkelijkheid en hoefde de instelling niet onder overheidscuratele te worden gesteld.

Deutsche Bank ontkent dat het tijdens de financiële crisis circa 12 miljard dollar, zo'n 9 miljard euro, aan verliezen heeft gecamoufleerd.

Derivaten

De ex-werknemers zeggen dat Deutsche Bank verzuimd heeft om een partij complexe beleggingsproducten, zoals derivaten, als verliesgevend op te geven, terwijl dat wel had gemoeten. Daardoor leek de kapitaalpositie van de bank beter dan in werkelijkheid en hoefde de instelling niet onder overheidscuratele te worden gesteld.

Deutsche bank leed in 2008 een verlies van 3,9 miljard euro, maar boekte in 2009 een winst van bijna 5 miljard euro.