AMSTERDAM - De Europese beurzen borduurden donderdag voort op de koerswinsten van een dag eerder, waarbij de Amsterdamse AEX-index een nieuwe hoogste slotstand van het jaar optekende.

Beleggers hopen dat Amerikaanse politici een akkoord weten te bereiken over het begrotingstekort zodat de gevreesde 'fiscal cliff' kan worden afgewend.

De AEX eindigde 2,44 punten (0,7 procent) hoger op 341,29 punten. De hoofdindex bereikte eerder op de dag met 342,16 punten nog de hoogste tussenstand van 2012. De MidKap-index klom 4,19 punten (0,8 procent) tot 531,03 punten.

De beurzen in Londen en Parijs gingen tot 0,3 procent omhoog. Frankfurt sloot 1,1 procent hoger.

Obama

Beleggers trokken zich op aan de opmerkingen van de Amerikaanse president Barack Obama, die stelde dat er binnen een week een akkoord kan worden gesloten over een nieuwe begroting. De Republikeinen moeten dan wel accepteren dat de belastingen voor de rijken omhooggaan.

In Europa hielden de Bank of England en de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag tijdens de laatste beleidsvergaderingen van het jaar de rentetarieven onveranderd. De ECB is wel somberder over 2013 en schroefde de economische prognose voor de eurozone terug.

Parijs

GDF Suez ging ruim 11 procent onderuit in Parijs en zakte tot het laagste niveau sinds de beursgang in 2005. Beleggers reageerden teleurgesteld op de winstwaarschuwing van het Franse nutsbedrijf.

EADS klom op de Franse beurs daarentegen bijna 8 procent. Duitsland en Frankrijk hebben een akkoord gesloten over de eigendomsverhoudingen en krijgen elk een belang van 12 procent in het lucht- en ruimtevaartconcern.

In Frankfurt zakte Deutsche Bank 0,1 procent. De grootste Duitse bank ontkende dat het tijdens de financiële crisis zo'n 9 miljard euro aan verliezen heeft weggemoffeld. Drie voormalige medewerkers hebben de bank hiervan beschuldigd.

TNT Express

Pakketbezorger TNT Express was de grootste stijger in de AEX met een winst van 3,5 procent. UPS is volgens persbureau Bloomberg bereid om in 13 Europese landen activiteiten te verkopen om tegemoet te komen aan de zorgen van Brussel rond de overname van TNT Express.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore stond onderaan met een min van 0,7 procent.

De euro zakte tot 1,2966 dollar, van 1,3075 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 86,11 dollar per vat. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper.