TOKIO - De beurs in Tokio zette donderdag de opmars voort. De exportbedrijven werden weer opgepikt na een verzwakking van de Japanse yen. Ook werd uitgekeken naar de nationale verkiezingen, die later deze maand worden gehouden.

De Nikkei eindigde 0,8 procent hoger op 9545,16 punten. Dat is het hoogste niveau in 7 maanden tijd.

Uit de laatste opiniepeilingen blijkt dat Shinzo Abe, de leider van de belangrijkste Japanse oppositiepartij LDP, de verkiezingen van 16 december zal gaan winnen. Abe wil dat de Japanse centrale bank agressievere versoepelingsmaatregelen neemt.

Het vooruitzicht van verdere monetaire acties zette de Japanse yen onder druk. Exporteurs als Toyota, Canon en Honda profiteerden van de goedkopere Japanse munt en klommen tussen 1 en 2,6 procent.

Elders in het Verre Oosten lieten de aandelenbeurzen een wisselvallig beeld zien. In Hongkong nam de Hang Seng-index wat gas terug na de sterke winst van een dag eerder en steeg 0,1 procent. De Shanghai Composite, die woensdag bijna 3 procent wist te winnen, daalde 0,2 procent. De All Ordinaries in Sydney zakte 0,3 procent en de Kospi in Seoul klom 0,1 procent.