NEW YORK - De beurzen op Wall Street stonden woensdag overwegend op winst. Bankaandelen waren in trek na de aankondiging van een grote reorganisatie door Citigroup. Een sterk koersverlies van Apple zette de Nasdaq echter in de min.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent hoger op 13.034,49 punten. De S&P 500 klom 0,2 procent tot 1409,28 punten. De Nasdaq leverde 0,8 procent in tot 2973,70 punten.

Citigroup werd 6,3 procent meer waard. Het bankconcern kondigde aan wereldwijd 11.000 banen te schrappen in een reorganisatie die ruim 1 miljard dollar aan besparingen moet opleveren. Concurrent Bank of America won bijna 6 procent. JPMorgan Chase en Morgan Stanley klommen circa 2 procent.

Apple

Het aandeel Apple zakte 6,4 procent tot 538,80 dollar. Eind september werd met 705,07 dollar nog de hoogste koers ooit bereikt. Analisten zagen verschillende oorzaken voor de daling. Zo krijgt Apple steeds meer last van concurrentie op de markt voor tablets, zouden er hogere financiële eisen aan het bedrijf worden gesteld en is het onduidelijk welke gevolgen eventuele belastingverhogingen volgend jaar hebben.

Die belastingverhogingen hangen af van de onderhandelingen over de Amerikaanse begroting. President Obama liet weten dat die binnen een week rond kan zijn, als de Republikeinen instemmen met hogere belastingen voor de allerrijksten. Overeenstemming over dat heikele punt is er echter nog niet.

Verzekeraar

De Dow Jones werd mede aangevoerd door verzekeraar Travellers, die een koerswinst boekte van 5 procent. Het bedrijf verwacht dat de orkaan Sandy, die eind oktober over het noordoosten van de VS trok, een nettoverlies oplevert van 650 miljoen dollar.

De orkaan raakte ook de groei van de werkgelegenheid in de VS. In het bedrijfsleven werden volgens salarisstrookverwerker ADP vorige maand 118.000 banen gecreëerd. Dat waren er 7000 minder dan verwacht en bijna 40.000 minder dan in oktober.

Koperproducent Freeport-McMoran leverde 16 procent in. Het bedrijf wil voor in totaal 9 miljard dollar Plains Exploration en McMoran Exploration overnemen. Dat zijn bedrijven die zijn gespecialiseerd in olie en gas.

De euro was woensdagavond 1,3070 dollar waard, tegen 1,3075 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 87,80 dollar.