AMSTERDAM - Philips en zes andere internationale concerns zijn voor ruim 1,47 miljard euro beboet voor verboden prijsafspraken over televisieonderdelen. Philips gaat in hoger beroep.

"We betreuren het om met dit soort gedrag in verband te worden gebracht'', meldt een woordvoerder van Philips. Het bedrijf heeft volgens de zegsman geen voorziening aangelegd voor deze boete.

Philips zal ruim 313 miljoen euro alleen en ruim 391 miljoen samen met LG Electronics moeten neertellen, maakte de commissie in Brussel woensdag bekend. LG Electronics krijgt apart ook nog een boete van bijna 296 miljoen. De twee bedrijven worden daarmee het zwaarst bestraft.

Philips neemt voor de boete een voorziening van 509 miljoen euro. De voorziening is de optelsom van de boete van 313,4 miljoen euro die Philips zelf kreeg, plus de helft van 391,9 miljoen euro die het samen met LG moet betalen.

Onderdelen van beeldbuizen

Samen met Samsung, Technicolor, Panasonic, Toshiba en MTPD maakten Philips en LG Electronics bijna tien jaar, van 1996 tot 2006, afspraken over onderdelen van beeldbuizen voor televisies en/of computers. Ook verdeelden ze markten en klanten onder elkaar en beperkten ze hun productie.

De commissie begon haar onderzoek naar deze verboden kartelvorming in 2007. De Taiwanese onderneming Chunghwa deed ook mee, maar omdat deze firma de praktijken aankaartte, kreeg zij geen straf opgelegd. Omdat Philips meewerkte aan het onderzoek, kreeg de firma kortingen van 30 procent op de boetes.

Beeldbuis

Het bewuste onderdeel waarover afspraken werden gemaakt, maakte 50 tot 70 procent uit van de prijs van een beeldbuis. ''Daaruit kan worden afgeleid hoe omvangrijk dit illegaal gedrag van invloed was op beeldbuisproducenten, en uiteindelijk ook schadelijk was voor de consument'', concludeerde Europees Commissaris Joaquin Almunia (Mededinging).

De commissaris vertelde dat deelnemers elkaar ontmoetten op golfbanen. ''Ze wisten dat wat ze deden illegaal was'', stelt Almunia vast. ''Ze krijgen de straf die ze verdienen.''

Inmiddels zijn beeldbuizen grotendeels vervangen door lcd- en/of plasmaschermen. De totale boete is de hoogste die Brussel ooit oplegde in een kartelzaak.

Verwacht

De boete voor Philips is aanzienlijk. Dat zei analist Fabian Smeets van ING in een korte reactie op de bekendmaking door de Europese Commissie.

Volgens Smeets was de boete echter al wel verwacht. Bij beleggers lijkt de boete weinig indruk te maken. Woensdag om 12.30 uur noteerde het aandeel 0,5 procent hoger op 20,18 euro.