AMSTERDAM - De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs heeft woensdag de hoogste slotstand van 2012 bereikt. Ook andere Europese beurzen sloten met een kleine winst. De handel werd gesteund door optimistische verwachtingen over de Chinese economie.

Sombere berichten over de Europese economie hielden de winsten echter beperkt.

De AEX-index eindigde met een winst van 0,4 procent op 338,85 punten. Dat is de hoogste slotstand sinds juli 2011. De MidKap klom 0,5 procent tot 526,84 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs werden winsten van 0,3 en 0,4 procent geboekt.

Een belangrijke Chinese denktank voorspelde woensdag dat de Chinese economie volgend jaar, geholpen door een stimulerend overheidsbeleid, met 8,2 procent kan groeien. Xi Jinping, die in maart Hu Jintao opvolgt als president van de Volksrepubliek, gaf aan met zijn economische beleid de stabiele groei van de economie te willen waarborgen.

Philips

De economische vooruitzichten voor Europa blijven daarentegen somber. De detailhandelsverkopen namen in de eurolanden in oktober veel sterker af dan verwacht. Daarnaast kromp de activiteit in de dienstensectoren vorige maand opnieuw.

In de AEX stond Philips in de belangstelling vanwege de megaboete die het elektronicaconcern kreeg van de Europese Commissie. Philips moet in totaal 509 miljoen euro betalen vanwege jarenlange ongeoorloofde prijsafspraken met andere televisiefabrikanten, die ook hoge boetes kregen. De boete was volgens analisten hoger dan verwacht. Het aandeel Philips zakte 0,9 procent.

Nokia

CSM steeg 4 procent in de MidKap. Volgens analisten van ING brengt speciaalchemieconcern DSM in de loop van 2013 of 2014, wanneer de bakkerij-activiteiten van CSM van de hand zijn gedaan, mogelijk een bod uit op het bedrijf. AEX-fonds DSM kreeg er 0,2 procent bij.

In Helsinki klom Nokia bijna 10 procent. De Finse mobieltjesmaker gaat in samenwerking met telecomaanbieder China Mobile zijn nieuwste smartphone lanceren op de Chinese markt.

Euro

De euro was 1,3075 dollar waard, tegen 1,3080 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 87,75 dollar per vat. Ook Brentolie werd 0,8 procent goedkoper.