TOKIO - De beurs in Tokio is woensdag hoger gesloten. Beleggers gingen op zoek naar veiligere havens en kochten aandelen van retailbedrijven en staalconcerns.

De exportbedrijven werden daarbij van de hand gedaan door de aanhoudende bezorgdheid over de dreigende begrotingscrisis in de Verenigde Staten. De Nikkei eindigde 0,4 procent hoger op 9468,84 punten.

Het Japanse detailhandelsconcern Fast Retailing klom 3 procent nadat de eigenaar van de kledingketen Uniqlo liet weten dat de omzet van winkels die langer dan een jaar open zijn vorige maand met 13,7 procent is gestegen. Sharp zette de stijging voort met een winst van 4 procent. De Amerikaanse chipmaker Qualcomm bevestigde tot 120 miljoen dollar te investeren in het noodlijdende technologiebedrijf.

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen ook omhoog. De All Ordinaries in Sydney klom 0,4 procent en de Kospi in Seoul steeg 0,6 procent. In Hongkong kreeg de Hang Seng-index er 1,6 procent bij door een rally op de Chinese beurs.

De Shanghai Composite herstelde van het laagste niveau in 4 jaar en schoot 3,1 procent omhoog. Uitlatingen van Xi Jinping die in maart Hu Jintao opvolgt als president van China, zorgden voor hoop op economisch herstel. Xi liet onder meer weten de economische hervormingen door te willen zetten en vooral de binnenlandse groei aan te willen jagen.