AMSTERDAM - Beleggers op de Europese aandelenmarkten gaven dinsdagmiddag de koerswinsten van eerder op de dag grotendeels op. De graadmeters sloten overwegend vlak. De beursomzetten bleven daarbij laag.

De begrotingsruzie in de Verenigde Staten houdt nog steeds veel beleggers langs de zijlijn.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent hoger op 337,62 punten. De hoofdindex leek eerder op de dag opnieuw af te stevenen op de hoogste slotkoers van het jaar. In de afgelopen twee handelssessies had de hoofdindex de hoogste slotstand van dit jaar ook al in het vizier, maar viel de markt richting de slotbel steeds terug.

De MidKap-index eindigde vlak op 524,09 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt bleven onveranderd. Parijs klom 0,4 procent.

EADS

Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS won in Parijs 0,5 procent door speculatie op een spoedige wijziging van de aandeelhoudersstructuur tussen de Franse en Duitse overheden.

TUI Travel

In Londen steeg TUI Travel 3,4 procent. De grootste reisorganisatie ter wereld deed ondanks de crisis goede zaken op de meeste Europese markten en zag de winst in het afgelopen gebroken boekjaar met 8 procent stijgen. Ook is het nieuwe boekjaar goed begonnen.

ING, ASML, Heineken

Grootste stijger in de AEX was bank en verzekeraar ING met een winst van 1,5 procent. Chipmachinemaker ASML voerde de dalers aan met een min van 2,5 procent.

Heineken klom 0,1 procent. De bierbrouwer heeft een bod uitgebracht op de resterende aandelen in Asia Pacific Breweries (APB).

Corio

Corio daalde 1 procent. Het vastgoedbedrijf wil zijn traditionele detailhandelsportefeuille, met een waarde van circa 1,4 miljard euro, in de komende 3 à 4 jaar afbouwen. Ook wijzigt Corio zijn dividendbeleid.

In de MidKap stond toeleverancier aan de chipindustrie ASMI onderaan met een verlies van 2,7 procent. TomTom ging aan kop met een plus van 1,5 procent.

Euro

De euro was bij het sluiten van de beurzen 1,3080 dollar waard, tegen 1,3060 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 88,68 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent goedkoper.