AMSTERDAM - De Zweedse autofabrikant Volvo zal in 2012 geen winst boeken.

Tegenover persbureau Bloomberg laat directeur Hakan Samuelson weten dat het moeilijk wordt om nog dit jaar winst te behalen.

Met name de hoge investeringen en de dalende verkopen zijn nadelig voor de jaarcijfers. Niet alleen in Europa daalt de autoverkoop, ook in China is de verkoop zwak.

Autofabrikant Volvo maakt dit jaar waarschijnlijk geen winst. Investeringen en teruglopende verkopen drukken zwaar op het resultaat.

China

Volgens Samuelson zou China de terugval in Europa moeten opvangen, maar dat is niet gebeurd. Een van de doelstellingen van Samuelson, die sinds 19 oktober directeur is van Volvo, was om de verkopen in China te laten stijgen.

Volvo zag in de eerste zes maanden van dit jaar de winst met 84 procent dalen tot 27,6 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden.

Dit kwam mede tot stand doordat het Chinese Zhejian Geely, dat Volvo sinds 2010 in bezit heeft, tot 2015 8,4 miljard euro wil investeren in nieuwe fabrieken en technieken. Zo geeft men veel geld uit voor een aangepaste versie van het SUV-model XC90.