NEW YORK - De beurzen op Wall Street stonden maandag de hele dag op verlies.

De beurzen op Wall Street zijn maandag met verlies gesloten. Tegenvallende berichten over de Amerikaanse industrie kwamen bovenop de aanhoudende zorgen over de begrotingsruzies in de Amerikaanse politiek.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent lager op 12.965,60 punten. De S&P 500 zakte ook 0,5 procent, tot 1409,46 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,3 procent in tot 3002,20 punten.

De activiteit in de Amerikaanse industrie koelde in november onverwacht af. Na 2 positieve maanden namen vooral de orders en de vooruitzichten voor de werkgelegenheid af. Economen weten de terugval aan de orkaan die eind oktober over het noordoosten van de VS raasde en aan de onzekerheid over de 'fiscal cliff'.

De tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie deden het optimisme over de opleving van de industrie in China teniet. Dit weekeinde werd gemeld dat de industrie in China vorige maand voor het eerst sinds oktober juist weer tekenen van groei vertoonde.

Ondanks de industriecijfers bleef de aandacht van veel beleggers toch vooral gericht op de Amerikaanse politiek. Republikeinen legden maandag nieuwe bezuinigingsvoorstellen op tafel, die een einde moeten maken aan de slepende onderhandelingen over de Amerikaanse begroting. Afgelopen weekend werd duidelijk dat beide partijen niet dichter bij een compromis zijn gekomen. De dreiging van de automatische bezuinigingen en belastingverhogingen, die zonder akkoord in werking treden, blijft daardoor in de lucht hangen.

Delta Air Lines leverde bijna 4 procent in. Volgens mediaberichten overweegt de luchtvaartmaatschappij een belang van 49 procent in Virgin Atlantic over te nemen van Singapore Airlines.

Dell won ruim 4 procent. De computerfabrikant profiteerde van een koopadvies door analisten van Goldman Sachs.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 89,06 dollar per vat. De euro was maandagavond 1,3055 dollar waard, tegen 1,3060 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.