TOKIO - De beurs in Tokio is maandag nipt hoger gesloten. Een groei van de industriële bedrijvigheid in China bood enige steun aan de handel.

De winsten bleven echter beperkt door de bezorgdheid over de dreigende begrotingscrisis in de Verenigde Staten. De Nikkei eindigde 0,1 procent hoger op 9458,18 punten. Eerder op de dag wist de Japanse beurs even tot boven de belangrijke grens van 9500 punten te stijgen.

Veel grote Japanse exportbedrijven bleven in de belangstelling staan door de aanhoudende verzwakking van de Japanse yen. De technologiebedrijven Canon en Ricoh stegen daardoor 2,7 en 1,7 procent.

Sharp sloot onveranderd. Volgens de krant Sankei wil het noodlijdende technologiebedrijf enkele tv-fabrieken verkopen aan het Taiwanese Hon Hai Precision Industry. Ook zou Sharp de samenwerking met Tokio Electron op het gebied van zonnecellen willen beëindigen.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten ook overwegend kleine winsten zien. De All Ordinaries in Sydney won 0,5 procent en de Kospi in Seoul klom 0,4 procent. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,2 procent lager in de middaghandel.