AMSTERDAM – De Amerikaanse koffieketen Starbucks gaat waarschijnlijk vrijwillig meer belasting betalen over zijn omzet in Groot-Brittannië.

Het concern “kijkt momenteel naar zijn belastingaanpak”, zo schrijft Starbucks in een mail aan persbureau Reuters. “Op basis van reacties van klanten en werknemers begrijpen we dat we meer moeten doen dan nu.”

Starbucks kreeg de afgelopen tijd bakken kritiek over zich heen omdat bleek dat het bedrijf nauwelijks inkomstenbelasting betaalt in Groot-Brittannië, ondanks dat het bedrijf er sinds 1998 voor 3 miljard pond (3,7 miljard euro) aan kopjes koffie verkocht.

Op die omzet betaalde Starbucks omgerekend slechts 10,6 miljoen euro belasting. Een groot deel van die gedorven inkomsten van Groot-Brittannië blijken naar Nederland te gaan. Starbucks heeft zich hier vanwege een gunstiger belastingklimaat laten registreren.

Starbucks rapporteerde in de boekhouding in de 13 jaar van 1998 tot 2011 elk jaar een verlies op de afdeling ‘Groot-Brittannië’, maar tegen investeerders noemde Starbucks Groot-Brittannië steevast de best presterende overzeese afdeling.

Boycot

Deze houding kwam Starbucks de laatste tijd op veel kritiek te staan van de media en belastingdeskundigen. Ook werd opgeroepen tot een boycot van de koffiezaak.

Starbucks haalde deze zondag nog eens de officiële verklaring aan altijd binnen de wetten van Groot-Brittannië geopereerd te hebben, maar in een mail aan Reuters gaf een woordvoerder aan het beleid nog eens onder de loep te nemen. Later deze week zal Starbucks hierover meer bekend maken.