AMSTERDAM – De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) eist een bijzondere aandeelhoudersvergadering van bodemonderzoeker Fugro om uitleg te krijgen over de recente onrust.

De VEB heeft het beursgenoteerde bedrijf donderdag een aangetekende brief gestuurd, zo meldt de vereniging vrijdag op haar website.

De VEB wil onder meer antwoord op de vraag waarom de topman van Fugro zo plotseling vertrok, waarom het bedrijf een flink deel van de GeoScience-divisie verkocht en een winstalarm gaf. In de brief staat een lijst met in totaal 18 vragen.

De beleggers vinden dat de uitleg van Fugro "summier" is geweest en verzoeken Fugro op korte termijn een bijzondere aandeelhoudersvergadering te organiseren om openheid van zaken te geven.

Koersdaling

Arnold Steenbakker stond nog geen jaar aan het roer van Fugro toen hij zijn vertrek bekendmaakte. Dat gebeurde op 19 november, tegelijk met een winstwaarschuwing. De koers van het aandeel daalde die dag uiteindelijk 15 procent, nadat het eerder 21 procent lager had genoteerd.

De verklaring beperkte zich tot "verschillen in visie over het te voeren beleid liggen ten grondslag aan dit besluit", maar de VEB toont zich niet tevreden met die veertien woorden.

Desinvestering

Verder wil de VEB tekst en uitleg over de aangekondigde verkoop van de Geoscience-divisie. Strikt genomen is Fugro daartoe niet verplicht omdat de verkoop (transactiewaarde 1,2 miljard euro) minder dan een derde van de hele onderneming bedraagt.

“Maar omdat de desinvestering de onderneming ingrijpend verandert is overleg met aandeelhouders hier zonder meer op zijn plaats. Het plotselinge vertrek van de topman en het onverwachte winstalarm van 19 november maakt een ingelaste vergadering nog urgenter.”

Deadline

Fugro heeft inmiddels twee weken de tijd gehad om het onverwachte winstalarm en vertrek van de topman nader toe te lichten, maar heeft dat niet gedaan. “Hopelijk verandert dit nu aandeelhouders het initiatief tot overleg hebben genomen”, besluit de VEB.

De deadline die de VEB in de brief heeft gesteld is 14 december.