NEW YORK - De beurzen op Wall Street zijn donderdag mede dankzij gunstige berichten over de Amerikaanse economie voor de tweede achtereenvolgende dag met winst gesloten.

De onvrede van de Republikeinse leider John Boehner over de Amerikaanse begrotingsonderhandelingen hield de winsten echter beperkt.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent hoger op 13.021,82 punten. De S&P 500-index klom 0,4 procent tot 1415,95 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,7 procent tot 3012,03 punten.

Boehner, de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden, zei na een gesprek met minister van Financiën Timothy Geithner dat er weinig schot zit in de onderhandelingen over de begroting.

Daarmee temperde hij de hoop die woensdag ontstond nadat hij zijn vertrouwen in de haalbaarheid van een compromis had uitgesproken.

'Fiscal cliff'

De dreigende 'fiscal cliff' houdt de beurzen al weken in zijn greep. Direct na de herverkiezing van Obama gingen de beurzen scherp omlaag, vanwege de angst dat er geen deal komt en automatische besparingen de Amerikaanse economie volgend jaar in een recessie storten.

Vorige week had optimisme echter de overhand en regen de dagen met winst zich aaneen. Deze week laveert de beurs tussen hoop en vrees.

Beleggers konden zich donderdag optrekken aan een stroom meevallende berichten over de Amerikaanse economie. Die groeide vorig kwartaal sterker dan eerder gedacht. Daarnaast dalen de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS en trok de huizenmarkt er vorige maand stevig aan.

RIM

Blackberryproducent Research in Motion won 4 procent. Goldman Sachs gaf een koopadvies, omdat de bank optimistisch is over de lancering van de Blackberry 10.

Aandelen van detailhandelaren stonden onder druk, nadat enkele toonaangevende ketens tegenvallende verkoopcijfers over november hadden gepresenteerd. Warenhuisketen Kohl's leverde 12 procent in, branchegenoot Macy's verloor ruim 4 procent. De winkels hadden veel last van de naweeën van orkaan Sandy die eind oktober over het noordoosten van de VS trok.

De prijs van een vat Amerikaanse olie klom met 1,5 procent tot 87,75 dollar per vat. De euro was donderdagavond 1,2980 dollar waard, tegen 1,2970 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag.