MADRID - Een chaos dreigt op Spaanse luchthavens in de dagen voor Kerstmis. Werknemers van luchtvaartmaatschappij Iberia willen vanaf medio december op 6 dagen het werk neerleggen uit protest tegen het verlies van duizenden arbeidsplaatsen bij het bedrijf.

Dat hebben de vakbonden donderdag gemeld.

Aan de stakingen op 14 december en van 17 tot en met 21 december doen alle werknemers behalve de piloten mee, vertelt een vakbondsbestuurder. Iberia, dat met British Airways de luchtvaartgroep IAG vormt, kondigde onlangs een ingrijpende reorganisatie aan die het bedrijf uit de rode cijfers moet helpen tillen.

Door de ingreep komen 4500 banen van de in totaal 20.000 banen te vervallen. Iberia wil de capaciteit met 15 procent verlagen, onder meer door 25 vliegtuigen weg te snijden uit zijn vloot. Ook wordt van het personeel een loonoffer van 25 tot 35 procent gevraagd. Het resultaat moet door de maatregelen met 600 miljoen euro per jaar worden verbeterd.

Reorganisatie

De top van IAG stelt dat de forse reorganisatie de enige kans is voor het al jaren zwaar verlieslatende Iberia om te overleven.

Het luchtvaartconcern heeft bovendien gedreigd dat het banenverlies nog forser kan uitpakken als de vakbonden het proces frustreren. Het heeft 31 januari als deadline gesteld waarop uiterlijk een akkoord moet zijn bereikt over de herstructureringsplannen.