AMSTERDAM - Belgische justitie heeft voormalig topman van Fortis Jean-Paul Votron in staat van beschuldiging gesteld in het kader van een onderzoek naar misleiding van aandeelhouders.

Dat schrijft de Belgische krant De Tijd donderdag.

De Belgische onderzoeksrechter Jeroen Burm doet onderzoek naar de communicatie over de financiële situatie van Fortis in aanloop van de kredietcrisis in 2008. De bank hield vol genoeg geldmiddelen in huis te hebben terwijl dat achteraf niet zo bleek te zijn. In een Nederlandse rechtszaak is Votron hiervoor al samen met financieel directeur Gilbert Mittler en Fortis zelf schuldig bevonden.

Verrast

Votron reageert verrast in De Tijd. "Ik wil benadrukken dat dit geen afbreuk doet aan mijn vermoeden van onschuld. Ik ben ook blij dat ik hierdoor eindelijk mijn rechten van verdediging kan uitoefenen en het dossier kan inkijken."

Votron zegt beroep aan te tekenen tegen zijn inverdenkingstelling. Bij veroordeling riskeert hij een straf tot maximaal vijf jaar, aldus de krant. Gedupeerde aandeelhouders zullen bij een veroordeling echter ook flinke schadevergoedingen gaan eisen.

Fortis nam vlak voor de kredietcrisis de Nederlandse delen van ABN AMRO over. Na het uitbreken van de crisis moest de fusiebank met miljarden gered worden door de Nederlandse en Belgische overheid.