AMSTERDAM - Optimisme over de Amerikaanse economie zorgde donderdag voor stevige winsten op de Europese beurzen.

Een reeks meevallende berichten over 's werelds grootste economie en de verwachting dat Amerikaanse politici een begrotingscrisis weten te vermijden, stuwden de graadmeters tot nagenoeg de hoogste niveaus van het jaar.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een winst van 1,1 procent op 338,10 punten. Dat is de op een hoogste slotstand van dit jaar. De MidKap klom ook 1,1 procent, tot 525,95 punten. De DAX-index in Frankfurt won 0,8 procent. De graadmeters in Londen en Parijs wonnen 1,1 en 1,5 procent.

Amerika

Beleggers hielden zich vast aan de woorden van president Barack Obama. Die zei woensdag dat hij hoopt dat er voor de kerstdagen een akkoord kan worden gesloten over de Amerikaanse begroting. Daarmee zou de gevreesde 'fiscal cliff', automatische bezuinigingen en lastenverzwaringen die het economisch herstel in gevaar brengen, kunnen worden omzeild.

Daarnaast was er een stroom meevallende berichten over de Amerikaanse economie. Die groeide in het afgelopen kwartaal aanzienlijk sterker dan eerder gedacht. Verder neemt het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS af en is de huizenverkoop in oktober flink aangetrokken.

Randstad

In de AEX hoorde Randstad bij de grootste winnaars met een plus van 3,3 procent. Het uitzendconcern profiteerde van positieve uitspraken van analisten. Bodemonderzoeker Fugro was zonder directe reden de grootste uitschieter met een winst van 4 procent.

Ahold kondigde aan de komende tijd nog meer op de kleintjes te gaan letten. In plaats van de eerder aangekondigde 350 miljoen euro wil het supermarktconcern nu 600 miljoen euro besparen. Het nieuws bracht het aandeel Ahold nauwelijks in beweging. Dat sloot 0,1 procent boven de slotkoers van woensdag.

Wessanen

De reorganisatie die Wessanen aankondigde, trok wat meer aandacht aan het Damrak. Het voedingsmiddelenconcern schrapt 300 banen in Europa en voegt divisies samen. Het aandeel Wessanen werd 1,5 procent meer waard.

De euro was donderdagmiddag 1,2970 dollar waard, tegen 1,2925 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,8 procent tot 88,10 dollar. Brentolie was met 110,60 dollar vat 1 procent duurder dan aan het begin van de dag.