AMSTERDAM - DE Master Blenders 1753 (DEMB) doet niet mee met de procedure die de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) overweegt aan te spannen tegen accountant PriceWaterhouseCoopers (PWC)

De VEB overweegt een procedure wegens de boekhoudfraude die begin augustus aan het licht kwam bij DE in Brazilië. Dat werd woensdag duitdelijk bij de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf.

De VEB gaat zich nu beraden wat de volgende stap wordt. Behalve het aanklagen van de accountant, behoort ook het aanklagen van DEMB ook tot de opties. ''Maar dit is het minst aantrekkelijk, omdat we het liefst hebben dat de huidige aandeelhouders buiten schot blijven'', zei Errol Keyner van de VEB woensdag.

Soepeler

''Als DEMB mee had gedaan, was het allemaal veel soepeler gegaan'', zegt Keyner, die vindt dat PWC ''duidelijk heeft zitten slapen''. ''Het is vandaag ook duidelijk geworden dat we het niet via de oude moedermaatschappij Sara Lee kunnen spelen.''

Het is volgens de VEB-er ''overduidelijk'' dat beleggers schade hebben geleden door de bekendmaking van de fraude, wat DEMB tegenspreekt.

''Het gaat om beleggers die het aandeel rond de 9,50 euro hebben gekocht en het na de bekendmaking van de fraude meteen hebben verkocht'', zei Keyner. De koers van DE zakte kort na de bekendmaking tot 8,75 euro en staat nu weer boven de 9 euro.