AMSTERDAM - Een deel van de Tweede Kamer wil opheldering over de Nederlandse goudvoorraad, die grotendeels in het buitenland wordt bewaard. SP en CDA willen weten of de goudstaven er nog wel echt liggen, blijkt uit Kamervragen die de twee partijen hebben gesteld.

Nederland heeft een goudreserve van 612 ton, ter waarde van zo'n 24 miljard euro. Slechts ongeveer een tiende daarvan ligt bij De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam. De rest ligt voor zover bekend opgeslagen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada.

SP en CDA vragen zich af of het verstandig is om het goud in het buitenland te bewaren. Ze vinden ook dat moet worden gecontroleerd of het goud er nog wel echt ligt, en of het inderdaad om puur goud gaat. De SP vraagt zich hardop af of het niet beter is het goud naar Nederland te halen.

Bundesbank

Een van de aanleidingen voor de Kamervragen is het besluit van de Bundesbank, de Duitse centrale bank, om de eigen goudvoorraad, die ook grotendeels in andere landen ligt, te gaan inspecteren. De Duitse Rekenkamer vond dat nodig, omdat Duitsland alleen schriftelijke verklaringen had dat het goud er ook echt lag.

De goudvoorraad is bedoeld als 'ultieme reserve' voor tijden van crisis. Daarnaast is het goud een belegging van DNB.