AMSTERDAM - De strijd in de Verenigde Staten over de aanpak van het begrotingstekort bepaalde woensdag de beurshandel in Europa.

Pessimisme bij de Democratische senaatsvoorzitter Harry Reid zette de beurzen aanvankelijk op verlies, maar na verzoenende woorden van zijn Republikeinse tegenhanger in het Huis van Afgevaardigden John Boehner veerden de graadmeters op.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam sloot 0,4 procent hoger op 334,28 punten. De MidKap-index steeg 0,1 procent tot 520,12 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen 0,1 tot 0,4 procent.

De hoofdindex in Madrid daalde 0,3 procent, nadat details over de reddingsoperatie voor de Spaanse banken bekend waren geworden.

Spanje

De Europese Commissie maakte bekend dat de Spaanse banken 37 miljard euro aan noodsteun nodig hebben. In ruil daarvoor moeten de genationaliseerde Spaanse banken de helft van hun filialen sluiten. Daarnaast moeten schuldeisers van de banken een verlies accepteren.

In de AEX steeg KPN het sterkst: 3,9 procent. Een dag eerder hadden beleggers het aandeel nog in de uitverkoop gedaan.

De sterkste daler was TNT Express. De pakketbezorger daalde 1,7 procent nadat financieel persbureau Bloomberg had gemeld dat UPS, dat het bedrijf wil overnemen, forse concessies overweegt om daarvoor Europese toestemming te krijgen.

SNS Reaal

In de MidKap ging SNS Reaal aan kop met een winst van 7,8 procent. Het aandeel was gewild nadat het Franse BNP Paribas een belang van ruim 4 procent had gemeld in de bank en verzekeraar. De sterkste daler in het middensegment was textielfabrikant TenCate met een koersdaling van 0,6 procent.

De euro noteerde een koers van 1,2925 dollar, tegen 1,2937 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie daalde 1,2 procent tot 86,14 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper en kostte 108,85 dollar per vat.