NEW YORK - Op Wall Street overheerste woensdag de hoop dat politici het eens worden over de aanpak van het gapende begrotingstekort.

Daarmee zou de zogenoemde 'fiscal cliff', waarbij automatische bezuinigingen en lastenverzwaringen het economische herstel in gevaar brengen, kunnen worden voorkomen.

Beleggers putten moed uit uitlatingen van John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Hij zei dat zijn partij bereid is belastingverhogingen te slikken, als de Democraten instemmen met bezuinigingen. Boehner zei erop te vertrouwen dat een compromis kan worden bereikt.

De graadmeters op Wall Street die met verliezen aan de handel begonnen, veerden op na de woorden van de Republikeinse zwaargewicht.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,8 procent hoger op 12.985,11 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg eveneens 0,8 procent tot 1409,93 punten en de technologie-index Nasdaq klom ook 0,8 procent tot 2991,78 punten.

Woningmarkt

Beleggers trokken zich weinig aan van een tegenvallend cijfer over de woningmarkt. De verkoop van nieuwbouwwoningen bleek in oktober lager te zijn uitgevallen dan verwacht. Het zogenoemde Beige Book, een rapport van de Federal Reserve over de algemene toestand van de Amerikaanse economie, bracht de aandelenkoersen evenmin in beweging.

Computerfabrikant Hewlett-Packard (HP) die de laatste tijd forse klappen kreeg door een boekhoudschandaal bij de vorig jaar overgenomen softwaredochter Autonomy, was de sterkste stijger in de Dow. Het aandeel steeg 3 procent. Chemieconcern DuPont en vliegtuigbouwer Boeing waren met verliezen rond 0,5 procent de enige dalers onder de hoofdfondsen in New York.

De euro noteerde een koers van 1,2940 dollar, tegen 1,2925 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie daalde 0,6 procent tot 86,67 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper en kostte 109,71 dollar per vat.