DEN HAAG - De Nederlandse schatkist is terug aangevuld met een deel van de staatssteun die ING in 2008 ontving om de klappen van de kredietcrisis op te vangen. 

Het ministerie van Financiën maakte maandag bekend dat de bank 1,125 miljard euro heeft gestort in de staatskas, waarmee 750 miljoen euro aan staatssteun is afbetaald. Het overige deel is premie.

Van de 10 miljard euro die ING in totaal ontving aan kapitaalinjectie, is daarmee nu 7,75 miljard terugbetaald.

Nieuwe afspraken

De storting van 1,125 miljard euro maakt onderdeel uit van het aangepaste akkoord dat Nederland, ING en de Europese Commissie een week terug sloten, omdat het de bank en verzekeraar niet lukte onder de huidige economische omstandigheden te voldoen aan de oorspronkelijke eisen die Brussel aan de staatssteun had gesteld.

ING kreeg daardoor langer de tijd om bezittingen af te stoten en de staatssteun af te betalen. 

Belastingbetaler

Volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën "is het heel goed dat ING meteen werk maakt van de nieuwe afspraken over het terugbetalen van de staatssteun".

"In 2008 heeft de Nederlandse overheid ingegrepen om de stabiliteit in de financiële sector te waarborgen. De belastingbetaler wordt nu beloond voor de verleende steun", aldus de minister.

13,5 miljard

De rest van het bedrag wordt in de periode tot en met mei 2015 in vier gelijke delen afbetaald, waarvan het maandag gestortte bedrag het eerste deel vormt.

ING zal dan 13,5 miljard euro hebben overgemaakt, met een rendement van 12,5 procent per jaar.