PAPENDRECHT - Baggeraar Boskalis heeft na de overname van maritiem dienstverlener Smit Internationale in 2010 zijn zinnen gezet op branchegenoot Dockwise.

Daarmee is de jager prooi geworden. Eerder dit jaar werd Dockwise zelf na een verbeten overnamestrijd eigenaar van Fairstar.

Boskalis wil de komende jaren groeien als dienstverlener in de haven- en offshoresectoren. De overname van Dockwise past goed in die strategie, zei topman Peter Berdowski maandag in een toelichting. Hij ziet de beoogde samensmelting als een kans om ''een stuk Hollands Glorie onder één dak te brengen''.

Bestuderen

Dockwise liet in een reactie weten het ongevraagde bod te bestuderen. Het bedrijf bevestigde dat al een verkennend gesprek is gevoerd waarin Boskalis de strategische voordelen van een samensmelting uit de doeken heeft gedaan. Het wil echter meer informatie van Boskalis voordat het een standpunt inneemt.

Topman André Goedée benadrukte dat Dockwise prima in staat is om zelfstandig door te gaan. Hij wees op de sterke vraag in de offshoremarkt en op de sterke positie die Dockwise daarin inneemt. ''Elk bod op het bedrijf moet die sterke marktpositie ten volle weerspiegelen'', zei hij.

Premie

De prijs van 17,20 euro per aandeel (682 miljoen euro in totaal) die Boskalis op tafel wil leggen, biedt een premie van 61 procent op de slotkoers van Dockwise afgelopen vrijdag. De ondernemingswaarde van Dockwise komt daarmee uit op 1,2 miljard euro.

De grootaandeelhouder van Dockwise, HAL Investments met een belang van 31,7 procent, heeft al aangegeven het bod te ondersteunen. Boskalis heeft nog niet gesproken met andere aandeelhouders, maar is dat volgens Berdowski wel van plan.

Logische stap

Volgens analist André Mulder van Kepler Capital Markets is het bod van Boskalis op Dockwise een logische stap.

Ten eerste past de overname volgens Mulder in de strategie van Boskalis om uit te breiden in de offshoresector. Ten tweede is Dockwise in zekere zin een rivaal van Smit Internationale, het sleepbedrijf dat Boskalis 2 jaar geleden inlijfde.

De overname van Dockwise zou een verbreding betekenen van de activiteiten van Boskalis op het gebied van zwaar transport. In totaal zou de omzet door de overname van Dockwise met 14 procent toenemen en het bedrijfsresultaat met 30 procent of meer.