LONDEN - Staalproducent Tata Steel schrapt 900 banen in het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft het bedrijf, dat ook eigenaar is van het voormalige Hoogovens in IJmuiden, vrijdag bekendgemaakt.

De productievestiging in Port Talbot in het zuiden van Wales wordt het hardst getroffen door de reorganisatie. Daar komen 580 banen te vervallen, vooral in ondersteunende functies.

Tata Steel denkt na de ingreep beter in staat te zijn de slechte economische omstandigheden en lagere vraag het hoofd te bieden. Topman Karl Köhler van de Europese activiteiten van Tata Steel, noemde het banenverlies "betreurenswaardig''.

Het bedrijf zal er volgens Köhler alles aan doen om de gevolgen van het banenverlies te beperken. Zo gaat een bedrag van 650.000 pond naar initiatieven om de werkgelegenheid in de getroffen regio's te stimuleren.

Grote zorgen

"Dit nieuws zal tot grote zorgen leiden bij onze leden en hun families'', zei vakbondsleider Michael Leahy. Hij noemde het forse banenverlies bij Tata Steel "symptomatisch voor het voortdurende falen van het economische beleid van de regering''.

Leahy riep de regering de industrie een steuntje in de rug te geven, bijvoorbeeld met investeringen in infrastructuur. Hij wees erop dat de vraag naar staal in heel Europa al 4 jaar daalt, maar nergens zo sterk als in Groot-Brittannië.

De vestiging van Tata Steel in IJmuiden blijft in deze reorganisatie buiten schot. Daar is echter sinds vorig jaar al een ontslagronde aan de gang waarbij uiteindelijk 1000 banen verdwijnen. Ook bij enkele andere Nederlandse vestigingen kwamen de afgelopen maanden in totaal circa 200 banen te vervallen.