AMSTERDAM - Beleggers krijgen nog steeds moeilijk inzicht in de totale kosten die ze kwijt zijn aan beleggen via dienstverleners.

Omdat de kosten een grote invloed hebben op het nettorendement, wil de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat beleggingsondernemingen een uniforme kostenmaatstaf invoeren waarin zowel de directe als de indirecte kosten zijn opgenomen.

Met een zogenoemde 'TCO' (total cost of ownership) zouden beleggers in een bepaalde periode een overzicht kunnen krijgen van de kosten voor de dienstverlening (directe kosten) en kosten van beleggingsfondsen waarin wordt belegd (indirecte kosten).

Daarbij zou er vooraf een 'verwachte TCO' en gedurende de looptijd een 'gerealiseerde TCO' moeten worden afgegeven.

Berekening

Volgens een berekening van de AFM levert een verlaging van de kosten van 2,5 naar 2 procent de belegger na 10 jaar 7500 euro meer rendement op, bij een ingelegd vermogen van 100.000 euro.

Daarom hecht de Autoriteit ook aan duidelijkheid. Een 'TCO' zou ook het vergelijken van de kosten van verscheidene dienstverleners makkelijker moeten maken.

De AFM gaat een voorstel over de TCO voorleggen aan de markt. De beleggingspartijen krijgen tot midden januari 2013 de tijd om daarop te reageren.