Randstad stelt voorzichtiger doelen

DIEMEN - Randstad is aanzienlijk voorzichtiger geworden over de komende jaren. Dat bleek woensdag uit een melding voorafgaand aan de jaarlijkse analistendag.

Het op een na grootste uitzendconcern ter wereld meldde woensdag dat de omzet in oktober met 6 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar. In de Verenigde Staten lagen de opbrengsten op hetzelfde peil als in oktober 2011. In Europa zakte de omzet met gemiddeld 9 procent.

In Nederland en België gingen de opbrengsten in hetzelfde tempo achteruit als in september. In Frankrijk (min 14 procent) en Duitsland (min 9 procent) nam de krimp toe.

Randstad mikt nu op termijn op een winstmarge (ebita) van 5 tot 6 procent. Voorheen hanteerde Randstad een vergelijkbaar doel als gemiddelde voor de cyclus, waarbij de marge in slechte tijden nooit onder 4 procent mocht komen.

Economisch herstel

Door de slechte economische omstandigheden is de oude doelstelling niet langer houdbaar, verduidelijkte een woordvoerder van Randstad. ''Voor een gemiddelde marge van 5 tot 6 procent is omzetgroei nodig. Onze omzet is afhankelijk van het economisch herstel in de landen waar we actief zijn. Vooral in Europa gaat dat nog niet goed.''

De aangepaste doelstelling heeft gevolgen voor het dividendbeleid vanaf 2013. Randstad mikt momenteel op een uitbetaling van 1,25 euro per aandeel als die beloning overeenkomt met 30 tot 60 procent van de aangepaste winst per aandeel.

Vanaf 2013 wordt het dividend vastgesteld op 40 procent van de aangepaste winst per aandeel, met mogelijkheid die verhouding in goede tijden op te krikken tot 50 procent.

Daarnaast biedt het bedrijf aandeelhouders vanaf dit jaar ook de mogelijkheid op een uitkering in aandelen. Om verwatering te voorkomen worden er, als de financiële positie het toelaat, ook aandelen ingekocht.

Lees meer over:
Tip de redactie