VEB wil met DE optrekken in fraudeclaim

AMSTERDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil samen met DE Master Blenders 1753 de schade door de fraude van de Braziliaanse tak van DE gaan verhalen.

De vereniging wil accountant PwC en het voormalige moederbedrijf van de koffiemaker Hillshire Brands aanklagen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag.

De fraude bij Brazilië kwam voor de start van de notering van DE aan de Amsterdamse beurs in juli aan het licht. Als gevolg daarvan moest DE miljoenen afschrijven. Onder druk van de VEB heeft DE nu het onderzoek hiernaar openbaar gemaakt voor aandeelhouders.

Uit het onderzoek blijkt dat er vijf jaar sprake was van 'geraffineerde boekhoudfraude', schrijft de VEB op de eigen website. Zo werd koffievoorraad tijdelijk ergens anders opgeslagen en werden kortingen niet van de omzet afgetrokken maar als vordering in de boeken gezet.

Slapen

De fraude kwam aan het licht binnen vijf weken na het aantreden van een nieuwe financiële topman in Brazilië. Volgens VEB heeft zowel de accountant als Hillshire Brands, het voormalige Sara Lee waar DE voor de splitsing in juli onderdeel vanuit maakte, zitten slapen.

"Het is volstrekt ridicuul dat een nieuwe financiële man in Brazilië aantreedt en de fraude binnen enkele weken aan het licht weet te brengen", zegt adjunct-directeur van de VEB Errol Keyner tegen het FD. "Daar ligt een verhaalmogelijkheid en we hopen dat DE met ons wil samenwerken om dat voor elkaar te krijgen."

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie