HP ziet inkomsten dalen en is 'slachtoffer van boekhoudfouten'

AMSTERDAM – Computer- en printerfabrikant HP heeft zijn netto-inkomsten in het vierde fiscale kwartaal zien dalen met 6,7 procent. Het bedrijf schrijft miljarden af op het overgenomen bedrijf Autonomy.

De netto-inkomsten voor het derde kwartaal bedroegen 29,96 milard dollar, tegen 32,12 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar, meldt persbureau Reuters dinsdag.

HP verliest marktaandeel op de markt voor pc’s en verkoopt ook minder printers.

Bij de presentatie van de cijfers kondigde HP een afschrijving aan van 8,8 miljard dollar op softwarebedrijf Autonomy, het bedrijf dat HP in 2011 over nam voor 11,5 miljard dollar. HP zegt nu dat Autonomy tijdens de overname bewust werd overgewaardeerd en dat HP daardoor werd misleid.

HP heeft de zaak voorgelegd aan de Britse en Amerikaanse toezichthoudende instanties. Bij het beoordelen van Autonomy waren de accountants Deloitte en het KPMG betrokken. Volgens HP hebben Deloitte en KPMG nooit aan de bel getrokken over de financiële situatie van Autonomy, zo schrijft The Wall Street Jourrnal.

Het is de tweede fikse afschrijving in een jaar voor HP. Eerder ging HP voor ongeveer eenzelfde bedrag het schip in met de overname van Electronic Data Systems (EDS).

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie