Kwart meer winst voor easyJet

LONDEN - Luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen boekjaar, dat liep tot en met september, ruim een kwart meer winst gemaakt dan in het vorige. Dat maakte de Britse prijsvechter dinsdag bekend.

EasyJet boekte een winst voor belastingen van 317 miljoen pond (394 miljoen euro), tegen 248 miljoen pond een jaar eerder. De omzet groeide met 11,6 procent tot 3,85 miljard pond en het aantal vervoerde passagiers met 7,1 procent tot 58,4 miljoen. Gemiddeld was 88,7 procent van de vliegtuigstoelen bezet.

"Deze resultaten bewijzen dat easyJet een structurele winnaar is in de Europese markt'', aldus bestuursvoorzitter Carolyn McCall. De aandeelhouders krijgen een dividend van 21,5 pence per aandeel, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Ondanks de aanhoudend zwakke marktomstandigheden ziet het bedrijf mogelijkheden om verder te groeien. Financieel zwakkere concurrenten moeten bezuinigen en doen dat onder meer door het aantal beschikbare plaatsen te beperken. Dat biedt voor easyJet ruimte om de capaciteit uit te breiden, stelt het bedrijf.

De boekingen voor het winterseizoen liggen volgens easyJet op ongeveer hetzelfde niveau als vorig jaar. Ongeveer 45 procent van de beschikbare plaatsen is verkocht. De opbrengst per stoel zal in de eerste helft van het lopende boekjaar naar verwachting tot circa 5 procent hoger liggen dan een jaar eerder.

Lees meer over:
Tip de redactie