Hoop op Griekse deal stuwt beurzen

AMSTERDAM - Hoopvolle geluiden uit Brussel over een op handen zijnd akkoord over Griekenland dreef de Europese graadmeters in de middaghandel op.

In de ochtend grepen beleggers nog een verlaging van de kredietstatus van Frankrijk aan om wat winst te nemen na de sterke koersstijging van maandag. Maar aan het einde van de handelsdag waren de meeste rode cijfers verdwenen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent hoger op 326,02 punten. De MidKap-index daalde 0,3 procent tot 508,74 punten. De beurs in Londen kreeg er 0,2 procent bij terwijl Frankfurt 0,7 procent hoger sloot.

In Parijs eindigde de CAC 40-index eveneens 0,7 procent hoger, ondanks het feit dat kredietbeoordelaar Moody's donderdagavond de kredietwaardigheid van Frankrijk met een stapje terug had geschroefd. Het euroland verloor daarmee zijn toprating AAA en ging naar AA1. Moody's was de tweede van de drie grote ratingbureaus die de Franse rating verlaagde. Eerder deed Standard & Poor's dat in januari.

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden voeren dinsdag een belangrijk overleg over de voortgang van het Griekse leningenprogramma. Griekenland paste maandag nog een aantal wetten aan die de internationale geldschieters op de valreep moeten overtuigen in te stemmen met het volgende pakket aan noodleningen voor het land.

PostNL

Onder anderen de voorzitter van de groep van ministers, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, zei een goede kans te zien dat de bewindslieden het dinsdag eens worden.

Sterkste daler in de AEX was PostNL met een verlies van 3 procent. Grootste stijgers waren Philips en Air France-KLM met plussen van 1,9 procent.

ArcelorMittal zakte 1,6 procent. Het staalconcern heeft volgens Franse media bij de vakbonden aangegeven dat er weinig hoop is voor een verbetering in de resultaten komend jaar. Fugro herstelde voorzichtig met een winst van 1,5 procent. Maandag verloor de bodemonderzoeker 14 procent na een winstwaarschuwing en het vertrek van de topman.

In de MidKap verloor Imtech 10,6 procent in waarde. Beleggers reageerden negatief op een verlaging van het advies van ABN Amro voor het bedrijf. Maandag waren er ook al berichten dat vier grote hedgefondsen speculeren op een neergang van het aandeel.

Xtrata

In Londen won mijnbouwer Xstrata 3,1 procent. Een grote meerderheid van de aandeelhouders van Glencore en van Xstrata stemde dinsdag in met de overname van de Britse mijnbouwer door grondstofhandelaar Glencore. Een bonusregeling voor managers van Xstrata om ze bij het bedrijf te houden, werd echter afgewezen. Glencore steeg ook 1,6 procent.

EasyJet klom ruim 6 procent. De Britse luchtvaartmaatschappij boekte in het afgelopen boekjaar, dat liep tot en met september, ruim een kwart meer winst dan in het vorige. De omzet groeide met 11,6 procent en het aantal vervoerde passagiers met 7,1 procent.

De euro was 1,2810 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,9 procent tot 87,57 dollar per vat. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper op 110,33 dollar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie