Hoop op begrotingsakkoord stuwt Wall Street

NEW YORK - De aandelenbeurzen op Wall Street zijn maandag overtuigend hoger gesloten.

Positieve eerste signalen uit de onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen over de zogeheten 'fiscal cliff' kleurden de stemming voor de tweede dag op rij.

Verscheidene betrokkenen lieten zich de afgelopen dagen hoopvol over de gesprekken uit. Deze moeten zorgen dat een reeks bezuinigingen en belastingverlagingen die gepland staan voor 1 januari, verzacht worden. Positieve Amerikaanse huizencijfers werkten de positieve stemming verder in de hand.

De Dow-Jonesindex sloot 1,7 procent (207,65 punten) hoger op 12.795,96 punten. De S&P 500-index eindigde 2 procent (27,01 punten) hoger op 1386,89 punten. Technologiebeurs Nasdaq boekte een winst van 2,2 procent (62,94 punten) tot 2916,07 punten.

Het herstel kan ook een tegenreactie zijn van de negatieve trend op de beurs van de laatste tijd. ''Wat je vandaag ziet is herstel na een negatieve overreactie in de markt. Dit kan een paar dagen aanhouden, maar uiteindelijk moeten we zien met welke maatregelen Washington komt'', zei een beleggingsstrateeg in Connecticut.

Aan het begin van de handel werd bekend dat de bestaande huizenverkopen in de VS in oktober onverwachts zijn gestegen met 2,1 procent, wat erop wijst dat het voorzichtige herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt vruchten afwerpt. Ook een index voor de huizenmarkt van de nationale vereniging van huizenbouwers viel erg positief uit.

Chipgigant Intel maakte maandag bekend dat topman Paul Otellini in mei met pensioen gaat, na het bedrijf 8 jaar te hebben geleid. Het technologiebedrijf zoekt zowel intern als extern naar een opvolger. Het aandeel steeg met 0,3 procent.

Doe-het-zelfketen Lowe kwam voorbeurs met meevallende kwartaalcijfers en verhoogde de omzetverwachting voor heel 2012. Dat viel in de smaak van beleggers; het aandeel steeg met ruim 6 procent.

Technologiebedrijf Cisco Systems kondigde maandag aan de internetdienstverlener Meraki over te nemen voor 1,2 miljard dollar. Cisco sloot 1,7 procent hoger.

De euro noteerde een stand van 1,2810 dollar, gelijk aan de stand rond het slot van de Europese beurzen. De olieprijs ondervond opwaartse druk vanwege het geweld in het Midden-Oosten en de positieve signalen uit de VS. Een vat lichte Amerikaanse olie steeg 2,6 procent tot 89,19 dollar, terwijl een vat Brentolie 2,5 procent duurder werd op 111,70 dollar.

Tip de redactie