ING in 2015 verlost van staatssteun

BRUSSEL - ING zal in mei 2015 het laatste deel van de staatssteun, die het tijdens de kredietcrisis in 2008 ontving, hebben afbetaald. Dat meldt het concern maandag.

De Europese Commissie ging maandag akkoord met een aangepast herstructureringsprogramma van ING. 

ING moet hervormen omdat het in 2008 10 miljard euro staatssteun ontving om de kredietcrisis het hoofd te bieden. De bank en verzekeraar had echter moeite te voldoen aan een aantal van de eisen die Brussel stelde, waarop een aangepast plan werd ingediend.

Na lange onderhandelingen, waarbij ook de Nederlandse staat betrokken was, geeft de commissie groen licht voor de nieuwe voorstellen. ING krijgt daardoor langer de tijd om bezittingen af te stoten en staatssteun af te betalen.

Staatssteun

De resterende staatssteun (inclusief opslag) wordt de komende drie jaar in vier gelijke delen afbetaald. De eerste tranche van 1,1 miljard euro wordt op 26 november overgemaakt. De laatste tranche zal in mei 2015 moeten zijn betaald.

Inclusief die laatste betaling zal ING de Nederlandse staat 13,5 miljard euro hebben afgelost, met een rendement van 12,5 procent per jaar.

Verder hoeft ING WestlandUtrecht Bank (WUB) niet af te stoten. Dat onderdeel wordt nu samengevoegd met de nieuwe bank Nationale-Nederlanden Bank. Zo komt er een nieuwe speler op de Nederlandse retailmarkt, wat een harde voorwaarde van de Europese concurrentiewaakhond was. 

De fusie met Nationale-Nederlanden zal tot ontslagen leiden bij WestlandUtrecht. Een woordvoerder van ING laat maandagmiddag tegenover het FD weten dat 85 mensen ontslagen zullen worden. Daarnaast is het niet uitgesloten dat nog meer personeel ontslagen zal worden.

Dijsselbloem

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem verwelkomde de overeenkomst. ''Met dit akkoord is verzekerd dat de belastingbetaler wordt beloond voor de steun die zij ING in 2008 heeft gegeven'', aldus de bewindsman maandag.

Aanvankelijk moest ING al zijn verzekeringsactiviteiten en WUB uiterlijk eind 2013 afstoten. Dat blijkt in de huidige marktomstandigheden lastig en daarom krijgt het bedrijf onder voorwaarden extra tijd.

Voor de Europese verzekeringstak betekent dit dat de helft eind 2015 moet zijn verkocht en de rest eind 2018. De Aziatische activiteiten moeten uiterlijk eind volgend jaar voor de helft zijn verkocht en eind 2016 helemaal.

Van de Amerikaanse activiteiten moet eind volgend jaar een kwart zijn afgestoten, een jaar later de helft en eind 2016 de rest.

Laagste prijs

Pas in november 2015, of wanneer minimaal 50 procent van zijn verzekeringsactiviteiten zijn afgestoten, mag ING weer overnames plegen in Europa.

Hetzelfde geldt voor de opheffing van het verbod op het aanbieden van de laagste prijzen voor bijvoorbeeld hypotheken. In Nederland mag ING echter van de Europese Commissie wel per direct de markt op met de laagste prijs.

Het herstructureringsprogramma kostte ING tot nu toe 500 miljoen euro.

Lees meer over:
ING
Tip de redactie