BUNNIK - Bij de lopende reorganisatie van BAM gaan dit jaar 650 banen in Nederland verloren. Dat is 5 procent van het totaal.

Dat zei bestuursvoorzitter Nico de Vries donderdag in een toelichting op de resultaten over de eerste 9 maanden.

Het bouwconcern nam in die periode een reorganisatielast van 16 miljoen euro boven de 11 miljoen euro die in het tweede kwartaal werd geboekt. Volgens financieel directeur Jan Ruis is de last van 37 miljoen euro dit jaar bijna een verdubbeling ten opzichte van voorgaande jaren.

Beperkte groei

BAM verwacht de komende 3 jaar een beperkte economische groei in de vijf thuismarkten in Noordwest-Europa. Omdat een belangrijk deel van de activiteiten van BAM samenhangt met economische groei, verwacht het bouwbedrijf dat de omstandigheden in die landen in die jaren moeilijk blijven. Na 2015 voorziet de onderneming een sterkere groei.

BAM maakte donderdag ook de resultaten over de eerste 9 maanden van dit jaar bekend. Het bedrijf boekte een nettoverlies van 233,4 miljoen euro, vooral veroorzaakt door 398 miljoen euro aan afschrijvingen op de vastgoedportefeuille die eind augustus bekendgemaakt werden.

In de eerste 9 maanden van 2011 resteerde een nettowinst van 83,8 miljoen euro. De omzet daalde van 5,4 miljard euro tot bijna 5,2 miljard euro.

Thuismarkten

De thuismarkten van BAM, goed voor 97 procent van de omzet, zijn Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. ''In de afgelopen kwartalen verslechterden de toch al negatieve marktomstandigheden voor de meeste activiteiten in Nederland.

De omstandigheden in de overige vier thuismarkten waren relatief stabiel'', aldus de onderneming. BAM International, het onderdeel dat actief is buiten Europa, profiteerde van ''een goed momentum in met name Australië en het Midden-Oosten''.

Vastgoed bleef de afgelopen maanden kwakkelen. Het onderdeel zag de omzet met 22 procent dalen tot 334 miljoen euro. In Nederland verkocht BAM 1592 woningen in vergelijking met 1633 in dezelfde periode van vorig jaar. BAM verwacht de komende jaren lage resultaten bij de vastgoedtak.

Bouw en techniek

Bij de bouw- en techniekdivisie daalde de omzet met 1 procent tot bijna 2,4 miljard euro. De daling werd vooral veroorzaakt door een lagere bijdrage vanuit Nederland en Duitsland. Ook bij infra daalde de omzet, met 3 procent tot 2,6 miljard euro. Nederland en België droegen minder aan het resultaat bij dan een jaar eerder.

De bouwer handhaafde de verwachting dat de nettowinst dit jaar ten minste 100 miljoen euro zal bedragen, inclusief herstructureringskosten die worden geraamd op 37 miljoen euro.

Voor de lange termijn blijft BAM rekenen op een winstmarge voor belastingen van 2 à 4 procent. De marges in de sectoren bouw en techniek en infra ''bevinden zich momenteel aan de onderkant van deze bandbreedte''. Wel verwacht BAM de marge te kunnen laten stijgen tot 3 procent in 2015.