TOKIO - De beurs in Tokio is donderdag stevig hoger gesloten. De stemming werd gesteund door uitlatingen van Shinzo Abe, de belangrijkste oppositieleider in Japan.

Abe, die naar verwachting de verkiezingen in december zal gaan winnen, wil dat de Japanse centrale bank een rente van nul of onder de nul procent gaat hanteren om de kredietverstrekking te stimuleren.

De Nikkei eindigde 1,9 procent hoger op 8829,72 punten en boekte daarmee de grootste dagwinst in 1 maand tijd.

De opmerking van Abe duwde de koers van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar tot het laagste niveau in ruim 6 maanden. Vooral de grote exportbedrijven profiteerden van de goedkopere Japanse munt.

Toyota

Toyota steeg 5,1 procent ondanks het bericht dat de Japanse automaker wereldwijd zo'n 2,8 miljoen voertuigen moet terugroepen vanwege problemen met de waterpomp en het stuur. Ook belangrijke exporteurs als Honda, Canon en TDK lieten stevige winsten zien van tussen 4,6 en 5,1 procent.

Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen echter omlaag in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 1 procent lager in de middaghandel. De All Ordinaries in Sydney zakte 0,9 procent en de Kospi in Seoul verloor 1,2 procent.