FRANKFURT - Het Duitse energieconcern RWE heeft zijn winstverwachting voor dit jaar woensdag verhoogd. Het bedrijf verwacht nu op ongeveer hetzelfde resultaat uit te komen als in 2011.

RWE zag zijn bedrijfsresultaat (ebitda) in de eerste 9 maanden van dit jaar met 8 procent groeien tot 6,7 miljard euro. De nettowinst klom 6 procent tot 1,9 miljard euro. Die verbeteringen kwamen vooral omdat een jaar eerder forse afschrijvingen werden doorgevoerd vanwege het besluit van de Duitse regering om te stoppen met kernenergie.

RWE, het moederbedrijf van Essent, verkocht in de afgelopen drie kwartalen 7 procent minder elektriciteit dan een jaar eerder. De afzet van gas daalde met 11 procent.

De betere prognoses voor 2012 zijn vooral het gevolg van bezuinigingen en de verkoop van belangen in andere bedrijven. Zo lagen de investeringen van RWE in de eerste 9 maanden van dit jaar 1 miljard euro onder het peil van dezelfde periode in 2011. Daarnaast is het bedrijf van plan voor eind 2013 voor 7 miljard euro aan bezittingen te verkopen, daarvan is inmiddels meer dan 20 procent gerealiseerd.

Concurrent Eon kwam eerder deze week met een winstwaarschuwing voor volgend jaar. De resultaten van dat bedrijf staan onder druk door de economische crisis.