LONDEN - Het Britse belbedrijf Vodafone is diep in de rode cijfers gedoken door afschrijvingen van bijna 6 miljard pond (7,5 miljard euro) op zijn bezittingen in Spanje en Italië.

Het concern leed in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een verlies van 1,9 miljard pond, zo maakte het dinsdag bekend.

In Nederland daalde de omzet met 1,9 procent tot 944 miljoen euro. Vodafone wist dalende inkomsten uit bellen en sms'en deels te compenseren door groei in het gebruik van mobiel internet in binnen- en buitenland. Het aantal aansluitingen in Nederland steeg met 1,5 procent tot 5,34 miljoen.

De totale omzet ging met 7,4 procent omlaag tot 21,8 miljard pond. Vooral in Zuid-Europa gingen de zaken veel slechter dan vorig jaar. Daar zakten de inkomsten met ruim 18 procent.

''Onze resultaten weerspiegelen de moeilijkere marktomstandigheden, vooral in Zuid-Europa'', aldus topman Vittorio Colao.

VS

In de Verenigde Staten, waar Vodafone een belang van 45 procent heeft in de mobiele aanbieder Verizon Wireless, gaan de zaken beter. Het bedrijf verwacht binnenkort een dividend van 2,4 miljard pond te kunnen bijschrijven, die deels zal worden gebruikt voor een aandeleninkoop van 1,5 miljard pond.

De operationele winst voor eenmalige posten steeg wel, met 2,2 procent tot 6,2 miljard pond. Ondanks het verlies betaalt Vodafone over de eerste jaarhelft een dividend van 3,27 pence per aandeel, ruim 7 procent meer dan een jaar eerder.