NEW YORK - De beurzen op Wall Street zijn de nieuwe handelsweek rustig begonnen. Koopjesjagers meldden zich maandag na de forse koersdalingen van vorige week.

De beurzen op Wall Street zijn de nieuwe handelsweek rustig begonnen. Koopjesjagers meldden zich maandag na de forse koersdalingen van vorige week, maar de aanhoudende zorgen over de aanpak van de Amerikaanse staatsschuld hielden de uitslagen beperkt.

De Dow-Jonesindex eindigde nagenoeg onveranderd op 12.815,16 punten. De S&P 500 sloot eveneens vlak, op exact 1380 punten. Ook technologiegraadmeter Nasdaq week met 2904,25 punten nauwelijks af van de slotstand van vrijdag.

Vorige week beleefden de beurzen in New York hun slechtste week van de afgelopen 5 maanden. Die daling werd vooral toegeschreven aan de toenemende zorgen over de dreigende 'fiscal cliff'. Beleggers vrezen de schadelijke gevolgen van automatische belastingverhogingen en bezuinigingen als politici geen akkoord weten te sluiten over de bestrijding van de staatsschuld.

Overnamenieuws wist individuele fondsen maandag nog wel in beweging te krijgen. Zo won zakenbank Jefferies 14 procent. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Leucadia kondigde aan Jefferies volledig in handen te willen krijgen. Het overnamebod waardeert Jefferies op 3,6 miljard dollar (2,8 miljard euro). Dat is bijna een kwart meer dan de huidige beurswaarde.

Titanium Metals Corp werd bijna 43 procent meer waard, na een overnamebod van bijna 3 miljard dollar door Precision Castparts. Beide bedrijven leveren onderdelen voor vliegtuigmotoren.

Apple begon de dag in de plus, nadat dit weekeinde een schikking met de Taiwanese mobieltjesmaker HTC werd gepresenteerd. Die moet een einde maken aan de al jaren slepende patentruzies tussen beide concerns. De openingswinst van de iPhonemaker hield niet lang stand. Aan het einde van de dag stond het aandeel bijna 1 procent in de min.

De prijs van Amerikaanse olie zakte maandagavond met 0,5 procent tot 85,66 dollar. De euro was met 1,2715 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.