MILAAN - Het Openbaar Ministerie (OM) in het zuiden van Italië wil vijf medewerkers van Standard & Poor's (S&P) en twee personeelsleden van Fitch voor de rechter slepen.

Ze worden verdacht van marktmanipulatie rond de verlagingen van de Italiaanse kredietwaardigheid door de kredietbeoordelaars vorig jaar. Dat maakte de Italiaanse fiscale recherche maandag bekend.

Volgens het OM zijn rapporten van S&P en Fitch over Italië en de banksector in het land ten minste één keer gelekt tijdens handelsuren, resulterend in forse verliezen op de aandelenbeurs in Milaan.

Het onderzoek daarnaar begon vorig jaar nadat het OM klachten ontving van twee consumentenorganisaties.

Aantijgingen

Het OM in het zuidelijke stadje Trani trok aantijgingen tegen 2 medewerkers van kredietbeoordelaar Moody's in. Een rechtbank zal besluiten of de collega's van S&P en Fitch voor de rechter moeten verschijnen.

Mocht het tot een zaak komen, dan kan er een verschuiving plaatsvinden in het debat over de aansprakelijkheid van kredietbeoordelaars in een tijd van economische onzekerheid. De kredietbeoordelaars lagen eerder al onder vuur omdat ze de crisis in 2008 en 2009, veroorzaakt door de massale handel in hypotheekgerelateerde beleggingen, niet zagen aankomen.

S&P stelde donderdag in een reactie dat de aantijgingen "volstrekt ongegrond'' zijn. "Het is onze taak om onafhankelijke zienswijzen te publiceren over de kredietwaardigheid op basis van onze publieke en transparante methodiek, die we overal ter wereld hanteren'', aldus S&P.

"We zulen onze taak blijven uitoefenen zonder angst of voorkeur voor welke belegger, kredietverstrekker of andere externe partij dan ook.''