AMSTERDAM - Vopak heeft in het derde kwartaal het bedrijfsresultaat zien stijgen. Een gezonde vraag naar de tankopslagdiensten van het bedrijf en capaciteitsuitbreidingen droegen daaraan bij. Dat meldde het bedrijf maandag in een tussentijdse rapportage.

Vopak boekte in het derde kwartaal een bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) exclusief bijzondere posten van 195,1 miljoen euro. Dat is een groei van negentien procent ten opzichte van de 163,5 miljoen euro vorig jaar.

De bezettingsgraad van de opslagfaciliteiten van Vopak daalde met twee procentpunt ten opzichte van vorig jaar naar 91 procent. De bezetting verbeterde wel met een procentpunt ten opzichte van het tweede kwartaal.

Opslagcapaciteit

In het afgelopen kwartaal nam de opslagcapaciteit met 0,7 miljoen kubieke meter (cbm) toe tot 29,9 miljoen cbm. Tot en met 2014 voegt Vopak nog 4,7 miljoen cbm toe aan opslagcapaciteit door projecten die in aanbouw zijn.

Topman Eelco Hoekstra noemt de vraag naar tankopslagdiensten voor olie 'robuust' en voor chemicaliën 'relatief stabiel'. "Vopak blijft de gevolgen voor haar activiteiten door de economische onrust nauwlettend in de gaten houden."

Het bedrijf denkt het doel voor volgend jaar, een EBITDA van 725 tot 800 miljoen euro, al dit jaar te realiseren. Vorig jaar werd nog een EBITDA gehaald van 636 miljoen euro. Voor 2016 wil het opslagbedrijf een EBITDA van 1 miljard euro realiseren.