AMSTERDAM - De Europese beurzen kwamen maandag per saldo nauwelijks in beweging. De handel kreeg wat steun van sterke cijfers over de Chinese export, maar de aanhoudende onzekerheid over nieuwe financiële steun voor Griekenland hield de stemming voorzichtig.

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,1 procent hoger op 332,33 punten. De MidKap klom eveneens 0,1 procent, tot 519,26 punten. De DAX-index in Frankfurt kreeg er ook 0,1 procent bij, de Londense FTSE sloot nagenoeg onveranderd. Parijs leverde 0,4 procent in.

Griekenland staat maandag centraal bij de ontmoeting van de ministers van Financiën van de eurozone. Hun voorzitter, Jean-Claude Juncker, gaf aan dat zij een positief rapport over de vorderingen van het noodlijdende land konden bespreken. Voor een definitief besluit over de uitkering van het volgende deel van de beloofde hulpleningen is het waarschijnlijk echter nog te vroeg.

Verwacht wordt dat Griekenland naast de nieuwe tranche kredieten 2 jaar extra krijgt om aan zijn financiële doelen te voldoen. Hierdoor zou in 2014 een financieringsgat ontstaan van 15 miljard euro ten opzichte van de oorspronkelijke plannen.

Vopak

Vopak was een van de weinige bedrijven die maandag kwartaalcijfers presenteerden. Het tankopslagbedrijf voldeed met een winststijging van bijna 20 procent aan de verwachtingen van analisten en herhaalde de doelstellingen voor 2012. Het aandeel kwam nauwelijks in beweging.

In de AEX stonden PostNL en TNT Express onderaan met verliezen van circa 3 procent. Air France-KLM voerde de hoofdindex aan met een plus van 3 procent.

In Milaan klom Telecom Italia ruim 4 procent op mediaberichten dat de Egyptische zakenman Naguib Sawiris tot 5 miljard euro wil investeren in het grootste Italiaanse telecomconcern.

De euro was maandag met 1,2715 dollar ongeveer evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 0,2 procent tot 85,95 dollar. Brentolie was met 109,60 dollar per vat 0,2 procent duurder dan aan het begin van de dag.