TOKIO - De beurs in Tokio is maandag, voor de zesde handelsdag op rij, met verlies gesloten. 

De stemming werd gedrukt door een krimp van de Japanse economie in het derde kwartaal en de aanhoudende dreiging van een begrotingscrisis, de zogeheten fiscal cliff, in de Verenigde Staten. De Nikkei eindigde 0,9 procent lager op 8676,44 punten.

Toyota en Honda verloren 1,8 en 1,3 procent nadat was gebleken dat de verkopen van Japanse autofabrikanten in oktober hard onderuit zijn gegaan vanwege de eilandenruzie tussen Japan en China.

Suzuki Motor klom daarentegen 4,5 procent nadat de autofabrikant bekend had gemaakt dat de winst in de eerste helft van het gebroken boekjaar met meer dan 30 procent is gestegen. Sony zakte 2,6 procent. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde de waardering van het elektronicaconcern tot één stap boven junkstatus.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten overwegend kleine verliezen zien. In Hongkong hield de Hang Seng-index het hoofd boven water met een plusje van 0,2 procent dankzij een sterker dan verwachte Chinese exportgroei in oktober.

De Kospi in Seoul zakte 0,2 procent en de All Ordinaries in Sydney verloor 0,3 procent. De Australische verzekeraar QBE Insurance Group duikelde ruim 8 procent na een winstwaarschuwing.