ABU DHABI - Het Franse olieconcern Total overweegt een deel van zijn bezittingen in Nigeria te verkopen. Dat bevestigde bestuursvoorzitter Christophe de Margerie zondag.

''We praten met bepaalde kopers over de verkoop van bepaalde bezittingen in Nigeria'', zei De Margerie op een oliecongres in Abu Dhabi. Afgelopen week meldde financieel persbureau Bloomberg dat Total in gesprek zou zijn met het Chinese Sinopec om voor ongeveer 2,4 miljard dollar (1,9 miljard euro) aan Nigeriaanse bezittingen te verkopen.

De Margerie wilde zondag niet op namen en bedragen reageren. Hij benadrukte wel dat Total niet van plan is alle activiteiten in het grootste olie-exporterende land van Afrika te beëindigen. ''Het betekent niet dat we bang zijn en uit Nigeria weg willen lopen. Total wil zijn projecten in Nigeria graag ontwikkelen.''

Oliebedrijven in Nigeria kampen met veel problemen, uiteenlopend van aanvallen op installaties tot diefstal uit pijpleidingen. In de afgelopen weken werd de productie van olie en gas daarnaast bemoeilijkt door grote overstromingen.

Shell

Shell meldde zondag op 31 oktober een pijplijn in Nigeria te hebben afgesloten vanwege diefstal. Het bedrijf heeft zes punten in de pijplijn ontdekt waarop olie werd afgetapt. Daarvan zijn er inmiddels drie gerepareerd. De sluiting kost het Brits-Nederlandse olieconcern de productie van 25.000 vaten per dag.

Total gaf in september aan in de komende 2 jaar tussen 15 miljard en 20 miljard dollar aan bezittingen te willen verkopen.