MADRID - De Brits-Spaanse luchtvaartgroep IAG, waar British Airways en Iberia deel van uitmaken, heeft een bod uitgebracht op de Spaanse prijsvechter Vueling.

Dat maakte het concern donderdag bekend.

Met de overname wil AIG een stap vooruit zetten op de Spaanse lagekostenmarkt. Iberia zette eerder al een eigen prijsvechter op om de kosten op korte tot middellange vluchten te verlagen. De transactie moet komend voorjaar zijn afgerond.

AIG biedt 7 euro per aandeel, wat Vueling zou waarderen op in totaal circa 209 miljoen euro. Als de overname slaagt, zal die naar verwachting vanaf het eerste jaar bijdragen aan de nettowinst van het bedrijf.

De Brits-Spaanse groep bezit al 46 procent van de aandelen Vueling. Nog eens 23 procent is in handen van institutionele beleggers als pensioenfondsen, Spaanse beleggers hebben samen een belang van 13 procent en de resterende 18 procent is in handen van minderheidsaandeelhouders.

Ontslagronde

Bronnen bij vakbonden stelden donderdag dat AIG vrijdag een ontslagronde zal aankondigen waarbij mogelijk 7000 banen verdwijnen. De bonden houden al maanden rekenden met het verlies van 4000 à 7000 banen vanwege de aanhoudende recessie in Spanje en de overheveling van Iberia's korte en middellange vluchten naar de eerder opgezette prijsvechter Iberia Express.

Volgens bestuursvoorzitter Willie Walsh van AIG is de beoogde overname positief voor Spanje. "We willen Vuelings basis in Barcelona houden en banen in Spanje creëren.'' AIG ligt al een jaar overhoop met de Spaanse pilotenvakbond SEPLA over lonen en arbeidsomstandigheden. Een door Madrid aangewezen onderhandelaar heeft daarin nog geen doorbraak kunnen forceren.